,

Advies van de bank: haal uw geld van de rekening! 

Het was te verwachten, het wordt steeds gekker met ‘onze’ banken. Ooit was het de veilige bewaarplaats van ons geld. Beschermd in beveiligde kluizen toen we nog geen giraal betaalverkeer hadden en later online gingen bankieren. De ontwikkelingen in het hedendaagse betaalverkeer gaan zo snel dat we tegenwoordig al met cryptovaluta kunnen afrekenen. Zelfs de digitale euro is aanstaande. De ontwikkelingen gaan wel erg snel nu.

Negatieve rente

Als bankrekeninghouders zijn we al een tijdje geconfronteerd met dalende rentetarieven. We krijgen nul rente en rekeninghouders met een leuk bedrag op hun depositorekening betalen zelfs een half procent negatieve rente. Dat is om de reden dat systeembanken hetzelfde percentage (boete)rente betalen aan de ECB. Banken worden namelijk gestimuleerd om zoveel mogelijk geld de economie in te duwen. Ze doen dat door middel van consumptieve leningen en hypotheken op vastgoed. De rentetarieven waren hun verdienmodel. Spaargeld inlenen voor een lagere rente en uitlenen voor hogere tarieven. Echter gingen de monetaire beleidsmaatregelen de laatste jaren de andere kant op. Dankzij het beleid van centrale banken werd geld lenen alsmaar goedkoper. De samenleving profiteerde massaal. De aanschaf van duurzame goederen kwam eerder binnen handbereik. Niet iedereen begreep dat het toekomstig besteedbare inkomen daaronder te lijden had gezien het groeiend aantal verzoeken om schuldhulpverlening, met name in Nederland.

Spaaroverschot door het dak

De economische groei in de hedendaagse maatschappij wordt veroorzaakt door het verhogen van de geldomloop door de geldcreatie van banken. Bij de uitgifte van een lening wordt een vordering genoteerd ter linkerzijde op de bankbalans. Verlaag de rente en zorg dat consumenten blijven consumeren. Het geldsysteem is gebouwd op de geldcreatie van private banken. Centrale banken voeren de regie. Daarboven staat de BIS (Bank voor Internationale Betalingen) die internationale monetaire samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken. Het bancaire systeem is mondiaal verweven en maakt dat onze pegels blijven rondtollen. Als we massaal op ons geld gaan zitten, dan zal economische groei inzakken en loopt het monetaire systeem gevaar. Zou zelfs kunnen crashen als centrale banken niet ingrijpen. Door de coronacrisis houden rekeninghouders massaal hun geld vast. Het spaaroverschot op de bankbalansen stijgt door het dak.

Spaargeld geeft buikpijn

Nu de (centrale) rente al jaren op het nulpunt staat zien banken geen andere uitweg om het bancaire systeem overeind te houden door het overtollige spaargeld van hun balansen te lozen. Vanwege de toename van spaargeld door de coronacrisis betalen Europese banken steeds meer (boete)rente aan de ECB. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid waardoor beleggers bankaandelen gaan verkopen. Omdat “onze” banken ooit in het leven zijn geroepen als dienstverleners voor de rekeninghouders, denken banken er goed aan te doen om hun rekeninghouders te adviseren hun spaargeld van de rekening te lozen. Bij wijze van service verstrekken ze een lijstje van aanbieders die enkele tienden van procenten (waar praten we over) hogere rente bieden. We worden aangezet om te gaan shoppen met ons spaargeld. “Haal het alstublieft bij ons weg, we zitten er mee in de maag.”

ING wil zijn spaarders kwijt

De ING is als eerste Nederlandse bank begonnen om op hun website cliënten te wijzen op het feit dat ze hun spaargeld beter naar een andere bank kunnen overmaken. Voor meer advies wordt verwezen naar consumentenorganisaties. Op hun website staat letterlijk deze tekst:

“Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.”

Het zal niet lang duren voordat de concurrerende banken ook met deze adviezen komen. We zien de bui al hangen. Nerveuze rekeninghouders die niet meer weten waar ze met hun geld naar toe moeten. Te gek voor woorden. De omgekeerde wereld. Ooit vochten de banken om je spaargeld om net één tiende procent hogere rente te bieden. Nu willen ze ons kwijt. Wat gebeurt er? Er is al een trend gaande dat mensen hun spaargeld doorsluizen naar een beleggingsrekening, vastgoed of cryptovaluta.

Schatrijk of steenrijk

Het moet niet gekker worden. Waar moet ik heen met mijn spaarcenten? Versneld uitgeven om de economie te stutten? Beleggen? Moet ik maar cashgeld opslaan in een pakhuis zoals oom Dagobert Duck deed? Toevallig is mijn matras aardig versleten, daar kan wel wat opvulling onder. Oké, een grapje, maar is het wel zo grappig dat ons rekeninghouders wordt gevraagd ons geld naar een andere bank te brengen. Ik ben stom verbaasd. Zoals ik eerder aangaf verwacht ik grote veranderingen wat betreft ons bancaire systeem. Zouden centrale banken de regie verliezen en mogelijk in paniek handelen? Zo ongeveer als momenteel de overheden panisch handelen met het chaotisch vaccinatieprogramma tegen het coronavirus.

Wilt u weten wat u het beste kunt doen? Een gecertificeerd financieel planner helpt u om financieel vooruit te kijken en een passende financiële strategie te vinden die bij u past en de beste kans biedt om uiteindelijk uw doelen te bereiken! Neem vrijblijvend eens contact op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *