,

Fiscale wijzigingen in 2022 en bespaartips

Het kabinet heeft de financiële plannen voor 2022 aangekondigd. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor jou als woningeigenaar op een rijtje gezet en geven daarnaast een aantal bespaartips. 

Hypotheekrenteaftrek:

Vanaf 2022 is het maximale belastingpercentage voor de hypotheekrenteaftrek verlaagd van 43% naar 40%. Dit heeft vooral invloed bij inkomens van meer dan € 69.398,- per jaar.

Verdere afbouw Wet Hillen:

Meer belasting voor woningeigenaren met een kleine hypotheek of een hypotheekvrije woning doordat de Wet Hillen wordt afgebouwd. Als je minder hypotheekrente betaalt dan de
hoogte van het eigenwoningforfait, mocht voorheen het eigenwoningforfait op € 0,00 worden gesteld. Je kon in dit geval geen hypotheekrente aftrekken, echter hoefde je ook geen extra inkomstenbelasting te betalen over de waarde van de woning. Met de afbouw van Wet Hillen moet je stapsgewijs meer eigenwoningforfait optellen bij je inkomen.

In 2048 betekent dit dat je altijd belasting betaalt over het inkomen + het eigenwoningforfait. Ook al is de hypotheekrenteaftrek minder dan het eigenwoningforfait of heb je zelfs geen  hypotheekrenteaftrek meer door het volledig aflossen van je hypotheek. In 2021 betaal je slechts 6,67% van het eigenwoningforfait, wanneer je geen hypotheekschuld hebt. In 2022 wordt dit verder verhoogd naar 10%.

Bespaartips:

  • bekijk de mogelijkheden om in 2021 nog de hypotheek over te sluiten! Door de afname van het belastingpercentage voor hypotheekrenteaftrek, kan het interessant zijn om je hypotheek nog in 2021 over te sluiten. Een eventuele boeterente is in 2021 namelijk nog voor maximaal 43% aftrekbaar. In 2022 daalt het belastingpercentage naar 40%. Tevens is het de vraag hoe de aftrek nog in stand blijft en of dat juist daarom nu wijzigen interessant kan zijn in jouw situatie. We kijken graag samen met jou of dit voordelig kan zijn!
  • met de stijgende huizenprijzen zou het zo maar kunnen dat je hierdoor je maandlasten kunt verlagen. Heb jij een hypotheek zonder NHG afgesloten? Dan wordt de hoogte van
    de rente namelijk bepaald door de verhouding marktwaarde/hypotheek. Iedere geldverstrekker heeft de rente zonder NHG opgedeeld in een aantal risicoklassen. De risicoklasse is gebaseerd op de verhouding marktwaarde/hypotheek. Door de stijgende huizenprijzen kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse terecht kan komen. Het is afhankelijk per geldverstrekker wat je hiervoor moet aanleveren. Bij een aantal geldverstrekkers is bijvoorbeeld het aanleveren van een WOZ-waarde al voldoende en andere willen dit graag onderbouwd zien met een actuele taxatie.
  • met de snel stijgende gasprijzen kan het rendabel zijn om de woning te verduurzamen. Vanuit de overheid is bijvoorbeeld een Nationaal Isolatie Programma opgericht. Doel hiervan is om de woningen versneld te isoleren. En daarnaast zijn er ook subsidies voor bijvoorbeeld warmtepompen te verkrijgen, die mogelijk kunnen helpen. Hierover denken wij graag met u mee, wat hierin voor jou de (on)mogelijkheden zijn.

Ben je benieuwd wat voor jou interessant kan zijn, neem dan eens contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *