Hoe kwetsbaar zijn we?

De jaren die nu achter ons liggen, zullen we niet snel vergeten. Het virus heeft ons leven ingrijpend gewijzigd waardoor zekerheden zijn verdwenen. Veel leed kwam onverwacht op ons pad. Met de komst van het vaccin durven we weer voorzichtig vooruit te kijken. We gaan weer denken aan morgen en wat we kunnen leren van de afgelopen periode.

Onze woningen zijn belangrijker dan we dachten

Het begrip “thuis” heeft voor veel mensen een andere betekenis gekregen. Het was de plek waar we ons enigszins veilig waanden voor het virus. Waar we veel meer uren doorbrachten dan voorheen. Misschien zijn we daardoor met andere ogen naar “ons thuis” gaan kijken, waardoor onze woonwensen zijn veranderd? Ongetwijfeld komen er dan bij u allerlei opties voorbij. Verhuizen? Verbouwen? Elke keuze heeft naast de voor- en tegens ook financiële gevolgen. Wij kunnen u helpen die gevolgen goed in beeld te brengen, zodat u een keuze maakt die goed aansluit bij uw wensen en mogelijkheden.

We beseffen nog beter dat we maar één planeet hebben

De afgelopen periode is het besef dat we zuiniger moeten omgaan met onze leefomgeving sterk toegenomen. Omdat we meer thuiswerken, maakten de meesten van ons afgelopen jaar minder autokilometers. En dat leverde al gelijk minder CO2-uitstoot op. Goed voor het milieu! Ons gedrag is veranderd. En als deze COVID-19 periode achter ons ligt, zullen we ongetwijfeld meer (blijven) thuiswerken dan voor de pandemie. Maar we zien ook steeds meer aandacht voor de wijze waarop bijvoorbeeld het pensioenvermogen of de spaarpremies worden belegd. Willen we wel beleggen in bedrijven die wapens maken? Of beleggen in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing? Of beleggen in bedrijven waar kinderarbeid nog realiteit is. We zien dat onze klanten kritischer worden. Daar zijn we blij om, want ook hierbij kunnen wij helpen om voor financiële instellingen te kiezen die een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid voeren.

De buffers zijn soms (te) beperkt

Niet iedereen heeft rekening gehouden met zulke ingrijpende gevolgen zoals we die nu meemaken. Bij velen zijn inkomsten volledig stilgevallen of stukken minder dan ze gewend waren. We dachten dat we een appeltje voor de dorst hadden, maar dat bleek in deze bijzondere tijd een te klein appeltje te zijn. Uiteraard hopen we lockdowns niet vaak meer mee te maken. Maar we weten dat zoiets opnieuw kan gebeuren en dat het dan prettig is om te beschikken over iets meer financiële reserve. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. We kunnen u hierbij helpen en u van nuttige tips voorzien die ervoor kunnen zorgen dat u iets meer financiële armslag krijgt.

Hoe kwetsbaar zijn we?

De afgelopen periode heeft ons hard met de neus op de feiten gedrukt: als mens zijn we kwetsbaar. Kwetsbaarder dan we willen. We hebben moeten meemaken dat kerngezonde mensen in een paar dagen tijd (ernstig) ziek werden en soms, nog erger, overleden. Dat heeft niet alleen heel veel leed gebracht, maar ook geleid tot financiële problemen voor de nabestaanden of de onderneming waaraan de overledene verbonden was. Ons vak is om de hele dag om te gaan met die onzekerheden. Telkens weer gaan wij samen met onze relaties na: als die calamiteit plaatsvindt, kun je die dan opvangen?

Blijf niet rondlopen met vragen

In tijden van onzekerheid hebben mensen veel vragen. Vragen als:

– Kan ik nu nog wel een woning kopen of een noodzakelijke verbouwing betalen?

– Wat zijn de gevolgen van het verliezen van mijn baan?

– Stel dat ik tijdelijk de hypotheek niet kan betalen, wat dan?

– Wat als één van ons ziek wordt of komt te overlijden?

Heel veel vragen. Ons advies: blijf hiermee niet rondlopen! Wij zijn er ook in deze tijden voor u. Neem gerust contact met ons op. Samen vinden wij de antwoorden op uw vragen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *