Hoe ziet uw financiële toekomst eruit?
Heel veel consumenten beseffen niet dat zij op weg zijn naar een minder financieel zekere toekomst dan zij denken. Hoe zal het Coronavirus nog om zich heen gaan grijpen? Maar buiten dat, zijn er op financieel gebieden nog meer onzekerheden.
De consument zal op meerdere gebieden geconfronteerd worden met onzekere factoren.
- De lage rente zal bijvoorbeeld leiden tot een negatief koopkrachteffect over het spaargeld.
- De lage rente leidt ook tot het achterblijven van het pensioeninkomen.
- In de periode 2030-2035 zullen veel Nederlanders ook nog eens de effecten gaan merken, dat zij niet langer de hypotheekrente fiscaal op hun belastbaar inkomen in mindering mogen brengen. Dan verloopt namelijk voor velen de 30-jaars termijn die vanaf 2001 in het leven is geroepen.
Het zijn maar drie voorbeelden van ontwikkelingen, die vrijwel elke Nederlander zullen gaan raken. Consumenten die tijdig inzicht verkrijgen en begeleid worden in de toekomstige werkelijkheid zullen beter op deze veranderingen kunnen inspelen.
Aflosblij te ongenuanceerd
Hoewel de goede intenties van de overheid en banken niet in twijfel worden getrokken, is de druk van de campagne “Aflosblij” op grote groepen consumenten om zomaar te starten met aflossen te ongenuanceerd. Natuurlijk is het prettig om een lagere maandlast te hebben. Het leidt in sommige persoonlijke situaties echter namelijk tot verkeerde keuzes. Een besluit om vrijwillig af te lossen op een hypotheek is niet iets dat je in een impuls moet doen, maar waar een stuk vermogensplanning aan vooraf moet gaan. De overheid biedt geen “one-size-fits-all” oplossingen en het blijft daarom belangrijk om integraal naar de eigen gezinssituatie te kijken voordat er dit soort belangrijke beslissingen worden genomen. Eénmaal afgelost blijft afgelost en dan heb je vervolgens wel een overwaarde maar als je deze om welke reden dan ook weer te gelde wilt maken, is dit doorgaans lastiger en duurder dan je van tevoren zou hebben gedacht. Denk hierbij aan het risico van (tijdelijke) werkeloosheid. Een bank zal dan eerst kijken of dat je de gewenste financiering wel kunt betalen en door de inkomensdaling zal dat doorgaans een lastig verhaal worden. Hoe ga je vervolgens de inkomensdaling opvangen? Zorg daarom altijd voor een goede buffer.
Niets is vervelender om er te laat achter te komen, dat het beter anders had gekund. Vraag aan een gecertificeerd financieel planner eens om even mee te kijken. En misschien is uiteindelijk de conclusie wel, dat het inderdaad beter is om af te lossen op de hypotheek maar dan is dit in ieder geval wel goed doordacht. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!