,

Is jouw overlijdensrisicodekking nog up-to-date?

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen (orv’s) zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. In veel gevallen zijn de premies de helft minder dan 10 of 20 jaar geleden. Heb jij jouw orv nog niet overgesloten? Dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of je dat alsnog moet doen. En wat zou bijvoorbeeld de hoogte van de dekking op dit moment moeten zijn? Mogelijk dat een aanpassing naar boven of beneden beter bij de huidige situatie past omdat er in de loop van de jaren veel veranderd is in jouw situatie. 

Een overlijdensrisicoverzekering geeft recht op een uitkering als je voor een bepaalde datum overlijdt. Dit bedrag (het verzekerde kapitaal) kunnen jouw nabestaanden bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek (deels) af te lossen of om inkomensverlies op te vangen.

Als het al wat langer geleden is dat je de verzekering hebt afgesloten, is de kans reëel dat je kunt besparen op de premie van jouw orv. Dat geldt zeker als je een man bent. Tot 2013 moesten mannen namelijk meer premie betalen omdat zij gemiddeld minder oud worden dan vrouwen. Verzekeraars mogen daar nu geen verschil meer in maken.

Gezondheidswaarborgen
Als je jouw orv wilt oversluiten, moet je opnieuw een gezondheidsverklaring invullen. Die wordt beoordeeld door een medisch adviseur. Op basis van diens advies kan de verzekeraar aansluitend om een medische keuring vragen.

Mocht je inmiddels kwalen hebben die je eerder niet had, dan kan dat effect hebben op de hoogte van de nieuwe premie. Maar zelfs dan bestaat de kans dat je voordeliger uit bent dan nu. Tevens wordt er tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers. Dit kan forse premieverschillen opleveren en daarom doorgaans zeker de moeite waard om dit weer eens tegen het licht te (laten) houden. Zodra de nieuwe dekking geaccepteerd is, kan de oude orv opgezegd worden.

Versleutelde of verpande orv?
Een orv kan onderdeel zijn van een spaar- of beleggingsverzekering. Het oversluiten van zo’n versleutelde orv is best ingewikkeld en lang niet altijd voordelig. Dat komt omdat je dan ook jouw spaar- of beleggingsverzekering opnieuw moet afsluiten.

Datzelfde kan gelden als jouw orv is gekoppeld aan de hypotheek. Een verpande orv, zoals dat heet, is het onderpand voor de hypotheek. Daardoor kun je de verzekering meestal niet zomaar oversluiten. Een Financieel Adviseur kan je er meer over vertellen.

Contact

Wil je weten of je kunt besparen op de premie van jouw overlijdensrisicoverzekering? Neem dan eens contact met me op. Ik help je graag om te onderzoeken of jouw premie omlaag kan en of het verzekerde bedrag nog aansluit bij jouw huidige wensen en situatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *