,

Overdrachtsbelasting en het energielabel

In 2021 gaat er weer het één en ander veranderen op het gebied van het kopen en verkopen van een woning, met name de overdrachtsbelasting en het energielabel.

Overdrachtsbelasting

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen éénmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning vanaf 1 januari 2021. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. Er mag niet eerder al gebruik zijn gemaakt van deze vrijstelling en dit zal achteraf door de belastingdienst gecontroleerd gaan worden. Bij het niet voldoen aan de bijbehorende voorwaarden zal het tarief verhoogd worden naar 8%.

Voor aankoop van bijvoorbeeld een beleggingspand of vakantiewoning kan het juist aantrekkelijk zijn om levering nog dit jaar te laten plaatsvinden want anders geldt hier ook het tarief van 8%, terwijl dat nu doorgaans “slechts” 2% bedraagt.

Energielabel

Bij verkoop van een woning is de verkoper verplicht om een energielabel aan te leveren aan de koper. Het huidige energielabel kan tot 1 januari 2021 nog aangevraagd worden bij een zelf te kiezen erkend deskundige voor een lage prijs van gemiddeld zo’n € 10,-. Doorgaans komt deze deskundige niet eens kijken naar de betreffende woning. Vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen want dan komt er daadwerkelijk een deskundige aan huis. De daarmee samenhangende kosten zullen dan ook hoger worden en naar verwachting stijgen naar gemiddeld € 190,- per energielabel voor woningen en € 100,- voor appartementen. Een energielabel is 10 jaar geldig dus indien een verkoop in de nabije toekomst gepland staat, kunt u in 2020 dus nog relatief eenvoudig en goedkoop een energielabel aanvragen.

Wilt u weten wat nu slim is om te doen? Neem dan eens contact op met een gecertificeerd financieel planner!