,

Wanneer heeft u een financiële planning nodig?

Financiële wensen en verplichtingen variëren flink gedurende iemands leven. Dat is boeiend en enerverend, zolang u er goed op bent voorbereid. Een financiële planning geeft inzicht in uw huidige en toekomstige (privé-)inkomen en vermogen. Het laat zien in hoeverre uw (ondernemers)doelen en wensen haalbaar zijn en hoe u ze kunt realiseren. We zetten de belangrijkste momenten voor een financiële planning voor u op een rij.

1. Relatie
Wanneer u gaat trouwen, samenwonen of scheiden heeft dit grote financiële en juridische gevolgen. Een financieel plan kan u helpen om bepaalde keuzes te maken die bij uw leven passen.

2. Kinderen
Als u kinderen krijgt, verandert uw leven ingrijpend. Kinderen kosten veel geld. Zo wilt u misschien nu alvast geld opzij zetten voor grote kosten in het latere leven van uw kind, zoals een studie. Het krijgen van een kind kan ook zorgen voor minder inkomsten als u of uw partner minder gaat werken. Een financiële planning geeft u een beeld van de toekomstige uitgaven, zodat u hier tijdig op kunt inspelen.

3. Overlijden
Het is niet iets om dagelijks aan te denken: het moment dat we er niet meer zijn. Toch is het belangrijk om er een keer bij stil te staan. Het is van belang om vooraf na te denken over een nabestaandenpensioen en de nalatenschap. Door dit op tijd te regelen, voorkomt u dat de nabestaanden met financiële gevolgen achterblijven. Met een financiële planning wordt inzichtelijk gemaakt wat uw overlijden betekent voor uw nabestaanden op financieel gebied.

4. Werken
Als u arbeidsongeschikt raakt of uw baan verliest, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de financiële terugval. Door meerdere scenario’s in kaart te brengen, weet u wat u in de toekomst kunt verwachten.

5. Vermogensopbouw
Geld opzij zetten voor later kan op vele manieren. Zo kunt u sparen, aandelen kopen of investeren in onroerend goed. De keuze hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Het opstellen van een financiële planning helpt u bij het maken van uw keuze.

6. Pensioen
Bijna iedere Nederlander ontvangt AOW vanaf de AOW-leeftijd. Het kan zijn dat u al vóór de AOW-leeftijd wilt stoppen met werken. Ook kan het zijn dat u niet genoeg heeft aan een AOW. Er zijn diverse mogelijkheden om een AOW-gat aan te vullen. Denk aan een lijfrenteverzekering of aanvullende pensioenverzekering. Een financiële planning brengt in kaart hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd en of het nodig of fiscaal voordelig is om extra pensioen op te bouwen.

7. Wonen
Wonen kost veel geld. Er zijn echter diverse mogelijkheden om het iets voordeliger te maken. De keuze tussen kopen of huren is een afweging die in de loop van de tijd kan veranderen. Als u een ondernemer bent, kan het moeilijker zijn om een hypotheek te krijgen. U heeft meer overwegingen en zaken om rekening mee te houden wanneer u een huis koopt. Hoe krijgt u als zzp’er een hypotheek? Of hoe combineert u de hypotheek met de bv? Wellicht wilt u een tweede woning (in het buitenland) kopen. Een financiële planning geeft u inzicht in de (on)mogelijkheden en helpt u bij het maken van de juiste keuzes.

8. Ondernemen
Ondernemen is risico’s nemen, maar het liefst houdt u natuurlijk wel grip op deze risico’s. Moet u wel of niet die investering doen? Bent u voldoende verzekerd als u arbeidsongeschikt raakt? Een financieel planner kijkt naar uw huidige en toekomstige financiën, zowel privé als van u als ondernemer.

9. Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsoverdracht vraagt om een goede voorbereiding. U moet rekening houden met een voorbereidingstermijn van vijf tot tien jaar. Wellicht moet u uw bedrijf herstructureren. Gaan uw kinderen het bedrijf overnemen of moet u een geschikte opvolger zoeken? Kunt u een deel van de onderneming schenken of heeft u dit geld zelf nodig? Een planning kan helpen bij het maken van keuzes gedurende het overnametraject.

Wilt u meer informatie over financiële planning en over onze dienstverlening? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een financieel planner!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + dertien =