Wat betekent een hoge inflatie voor jou?

De inflatie was in 2021 gemiddeld 2,7% en dat was het hoogste sinds 2003. Alles wordt hierdoor duurder. Inmiddels is de inflatie zelfs nog veel hoger geworden en dat zal de komende tijd waarschijnlijk nog wel zo blijven. Hierdoor gaan prijzen omhoog en betaal je voor dezelfde producten veel meer geld. Dit zie je vooral terug bij de boodschappen, het tanken, kleding en met name ook bij de energieprijzen.

Hoe komt het dat de inflatie zo hoog is?

Energie is veel duurder geworden en hierdoor wordt het maken van producten aanmerkelijk duurder maar ook de prijzen van verpakkingen en het vervoer is flink omhoog gegaan. We zijn erg afhankelijk van olie en gas, dat is wel gebleken de laatste tijd. En de hogere kosten zie je dus vooral terug in de maandelijkse uitgaven. Bij bedrijven lopen de kosten op en die verhogen daarom hun prijzen en dat is merkbaar aan de kassa en dus in de portemonnee.

De lonen en uitkeringen stijgen doorgaans ook wel maar kunnen de hoge inflatie niet bijhouden en hierdoor daalt de koopkracht. Het is de verwachting dat de lonen gemiddeld stijgen met 2,9% maar de voorspelde inflatie in 2022 is 3,8% en daarmee dus fors hoger, waardoor ook dit jaar de koopkracht waarschijnlijk zal dalen.

Wat zijn de gevolgen?

Inflatie treft iedereen maar de één harder dan de ander. Door te kijken naar jouw persoonlijke situatie, zie je wat de impact is hierop. Mogelijk dat je ergens op kan of moet bezuinigen om maandelijks te kunnen blijven rondkomen. Wellicht zijn er andere mogelijkheden om de schade te beperken. Het verkrijgen van inzicht in jouw situatie is hierbij van groot belang. Wil jij ook goed financieel voorbereid zijn op de toekomst? Neem dan eens contact op met een gecertificeerd financieel planner.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *