,

Wat zijn de gevolgen van het niet indexeren van pensioenen. Kunt u hier zelf iets tegen doen?

Voor flink wat pensionado’s van nú is het een hard gelag. Steeds maar weer die berichten in de media dat de pensioenen niet worden geïndexeerd wat (in eenvoudige mensentaal) betekent dat de maandelijkse pensioenuitkeringen niet worden verhoogd. De pensioenfondsen hebben het er maar druk mee. Ze hebben zich immers aan de opgelegde dekkingsgraden te houden. Niet geheel onterecht overigens. Maar ja, daar hebben de pensionado’s van nu niets aan. Wij hopen voor hen op betere tijden.

Echter, voor de pensionado’s van de toekomst moeten de voorbijkomende nieuwsberichten over deze problematiek eigenlijk tot actie aanzetten. Want, als we uitgaan van de realistische verwachting dat ook in de nabije én verre toekomst de pensioenfondsen niet zullen indexeren, dan is het nu aan u, beste toekomstige pensionado, om in beweging te komen.

Mijn Pensioenoverzicht
Als eerste is het van belang dat u onderzoekt hoe u nu pensioen opbouwt. En, hoeveel. Over welke bedragen hebben we het? Grote kans dat u (via uw werkgever) aangesloten bent bij een pensioenfonds en dat dáár dus iets gebeurt. Wellicht hebt u ooit eerder lijfrentes afgesloten bij eerdere werkgevers? Het kan allemaal. Er zijn veel mogelijkheden. U kunt het allemaal controleren op Mijn Pensioenoverzicht. U logt daar in met uw DigiD en u ziet uw eigen persoonlijke individuele pensioenverwachting. Het is dan aan u om te bepalen of u inderdaad actie wilt ondernemen. Wij verwachten echter dat velen van u concluderen dat u eigenlijk op een hogere pensioenuitkering had gehoopt. Niet getreurd, want dat is wel mogelijk.

Eigen regie
De bottomline is dat u volledige eigen regie neemt. U laat de pensioenfondsen even voor wat ze zijn. Hoe dan? Start bijvoorbeeld met beleggen. Ja, zo eenvoudig kan het zijn. U kunt in Nederland een speciale pensioenrekening openen waarmee u euro’s opzij zet voor dat benodigde toekomstige appeltje voor de dorst. Hoe eerder u daarmee begint, des te beter, want ‘beleggen’ is wel iets wat u doet voor de lange termijn. Uit allerlei onafhankelijke onderzoeken is bovendien gebleken dat beleggen dán altijd meer oplevert dan ‘gewoon sparen’. Al diezelfde deskundigen verwachten bovendien dat dit zo zal blijven. Met andere woorden: als u gaat beleggen dan kunt u er zélf voor zorgen dat u náást alles wat u al aan het opbouwen bent, nog iets extra’s aan uw vermogen toevoegt. Het eindresultaat? Uw maandelijkse pensioenuitkering is hoger.

Fiscaal voordeel
Maar er is nog iets: u kunt uw inleg van uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken als u een beleggingsrekening louter voor uw pensioenopbouw opent. Feitelijk betaalt u dan over het jaar, waarin u die storting(en) doet, minder belasting! U hebt dus nog tot en met 31 december 2021 de tijd om uw eigen fiscale voordeel voor dit jaar te creëren. Maar nog belangrijker: u bent dan gestart met het opbouwen van wat extra’s voor uw oude dag. Als u ooit uw eerste maandelijkse pensioenuitkering ontvangt, dan garanderen wij u dat u met plezier terugdenkt aan de dag waarop u dit artikel  las én daardoor de juiste keuze maakte! U zult het bovendien met ons eens zijn, dat die extra pensioenopbouw ook écht geen overbodige luxe is. Zeker niet als pensioenfondsen niet meer indexeren! Het dagelijkse nieuws van nu bewijst dat.

Positief naschrift voor de pensionado’s van nu:
PS: Óók u kunt nog steeds euro’s opzij zetten voor latere jaren. Helaas mag dit niet op een pensioenrekening. Maar dit kan wél op een gewone beleggingsrekening.

Wilt u hier meer over weten en bekijken wat voor u verstandig is om te doen? Neem dan eens contact op met een gecertificeerd financieel planner. Wij helpen u hier graag mee verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *