,

Wijzigingen rondom hypotheken en wonen in 2021

Het nieuwe jaar start met nogal wat wijzigingen rondom hypotheken en wonen. We geven u graag een overzicht van de belangrijkste veranderingen door wet- en regelgeving 2021. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen: 

Voordeel renteaftrek neemt verder af
Bij een jaarinkomen boven de € 68.507 neemt het voordeel van de hypotheek­renteaftrek af. In deze inkomenscategorie daalt het aftrek­percentage van 46% naar 43%. In de komende jaren wordt de hypotheek­renteaftrek verder afgebouwd, tot 37,05% in 2023.

Woonlasten stijgen
De huizen­prijzen zijn vorig jaar sterk gestegen. Gemeenten verwerken deze stijging in de WOZ-waarde. Voor 2021 verwacht De Waarderingskamer een stijging van de gemiddelde WOZ-waarde tussen de 6% en 8%. De kans is groot dat de vaste woonlasten hierdoor stijgen. Denk aan de OZB, het eigenwoningforfait en de waterschaps­belasting. Een hogere WOZ-waarde heeft gelukkig ook voordelen, bijvoorbeeld bij verkoop van de woning. En een hogere WOZ-waarde kan via verlaging van de risico-opslag een lager maandbedrag voor de hypotheek betekenen.

Eigenwoningforfait gaat omlaag
Deze vorm van belasting is gebaseerd op een percentage van de woningwaarde. Voor woningen tot € 1.110.000 daalt het percentage dit jaar van 0,6% naar 0,5%.

Belastingvoordeel Wet Hillen wordt kleiner
Huizenbezitters met een eigenwoningforfait dat hoger is dan de hypotheek­renteaftrek hebben minder belasting­voordeel op grond van de ‘Wet Hillen’. In 2021 is namelijk nog maar 90% van de bijtelling van het eigenwoning­forfait aftrekbaar.

Overdrachtsbelasting vervalt voor jonge woningkopers
Woningkopers tot 35 jaar hoeven vanaf 2021 éénmalig geen overdrachts­belasting meer te betalen. Eerder was dit nog 2% van de woningwaarde. Vanaf 1 april geldt als extra voorwaarde dat de waarde van de woning maximaal € 400.000 bedraagt. Bij de aankoop van een woning van € 275.000 scheelt het vervallen van de overdrachts­belasting zo’n € 5.500. Hier staat tegenover dat beleggers in woningen meer overdrachts­belasting gaan betalen, namelijk 8%.

Meer hypotheek voor twee­verdieners
Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen. Bij het berekenen van de maximale hypotheek telt het 2e inkomen voor 90% mee. De extra ruimte verschilt per situatie.

Grens NHG omhoog
In 2021 is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk, als de woning niet meer kost dan € 325.000. De kostengrens met energiebesparing is € 344.500. Verder mag er bij aankoop van een energiezuinige woning € 9.000 van de financieringslast buiten beschouwing blijven.

Schenkingen en eigen woning
Schenkingen zijn in 2021 belastingvrij tot een bedrag van € 6.604. Schenkingen voor de aankoop van een eigen woning zijn meestal belastingvrij tot een bedrag van € 105.302.

Neem gerust contact op met uw financieel adviseur om te bekijken wat dit mogelijk voor u persoonlijk betekent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *